letnia kuchnia

Letnia kuchnia – o czym pamiętać?

O istnieniu takiego pomieszczenia jak „letnia kuchnia” mogły nie słyszeć osoby od dzieciństwa mieszkające w mieście. Tymczasem w dawnych czasach – i obecnie – bardzo często można spotkać takie miejsca w gospodarstwach wiejskich. Letnia kuchnia umieszczana jest poza domem – w sąsiednim małym budynku, na przykład takim, którego część stanowi garaż.

Czego nie powinno zabraknąć w letniej kuchni?

letnia kuchniaDla osób zajmujących się rolnictwem, jest to naprawdę wartościowe rozwiązanie: nie muszą przebierać się z ciuchów roboczych, a pomiędzy poszczególnymi wykonywanymi zadaniami, bez problemu mogą napić się herbaty czy zjeść posiłek w takiej letniej kuchni. Obecnie taka kuchnia najczęściej wykorzystywana jest na przykład do przygotowywanie przetworów na zimę oraz potraw, które roznoszą mocne zapachy, aby uniknąć tego w domu. W nowoczesnych domach taką kuchnię buduje się przy altanie ogrodowej, aby bez problemu grillować tam czy przygotowywać letnie potrawy i podawać je, aby zjeść posiłek na świeżym powietrzu. Oczywiście taka kuchnia, podobnie jak ta domowa, powinna być funkcjonalna, dlatego nie może w niej zabraknąć dobrych, odpowiednio dopasowanych mebli. Producenci, którzy oferują meble do kuchni z Krakowa, proponują wiele ciekawych opcji. W przypadku letniej „gospodarczej” kuchni, estetyka jest raczej mniej ważna – w końcu z kuchni będziemy korzystać jedynie my, nie goście.

letnia kuchniaW drugim przypadku, kiedy zdecydujemy się zrobić dla bliskich posiłek na świeżym powietrzu, wówczas w takiej kuchni umiejscowionej przy altance może pojawiać się każdy z zaproszonych gości, dlatego warto zadbać o jej atrakcyjny wygląd. Wybierając meble, zdecydujmy się na te, które oparte są na jasnej kolorystyce – będą przyjemne dla oczu. Unikajmy ciemnych brązów, a o czerni nawet nie myślmy. Wprawdzie jasne meble może być trudniej czyścić, ale z pewnością wyglądają o wiele bardziej atrakcyjnie niż te, które wykorzystują ciemną gamę barw. W letniej kuchni znajdzie się mniej mebli niż w tej tradycyjnej, domowej – zazwyczaj posiadamy tam bowiem mniej urządzeń. Nie będzie mikrofalówki, tostera czy innych urządzeń ułatwiających życie. Podstawę będzie stanowić mała lodówka, sporo dużych garnków – musimy więc posiadać odpowiednią liczbę szafek.

W nich będziemy trzymać także puste słoiki, które później wypełnimy przygotowanymi przetworami. Jeżeli to kuchnia przy altance i będziemy w niej robić nie przetwory, a codzienne posiłki, wówczas nawet szafek będzie mniej, choć wówczas musimy zadbać o to, aby nie zabrakło nam talerzy oraz sztućców. Letnia kuchnia, mimo upływu czasu, jest nadal świetnym rozwiązaniem.